top of page
Vyhledat

Společně sázíme stromy!

Projekt Sázíme Česko mi vstoupil do cesty náhodou a oslovila mě natolik, že vzájemná spolupráce musela přijít a to hned! Jeden z mých projektů a záměrů je to, že dávám dřevu druhý život, tvořit ze dřeva, které by přirozeně skončilo v kamnech a pro běžné truhláře je nevhodné. Mým záměrem je, dřevo stabilizovat a vytvořit z něj krásný výrobek, který bude někomu dělat radost dalších X let. A pokud takovým výrobkem můžu ještě podpořit úžasný projekt kluků Richarda a Filipa, je má radost několikanásobná.

Z každého prodaného výrobku zasadím minimálně jeden strom Vaším jménem a odešlu Vám certifikát o jeho zakoupení. Domluveno máme i to, že budeme mít možnost si společně Váš strom zasadit. Kluci mi budou pravidelně posílat informace o termínech a místě sázení, kterého se tak budeme moci zúčastnit, poznat se osobně a trávit tak příjemný čas i mimo obchod. Veškeré informace Vám budu posílat.

Taková propojení a na tak krásném projektu, je pro mě jednoduše nejvíc :)


Dovolte mi představit Vám projekt Sázíme Česko




Jak projekt vznikl?


Projekt Sázíme Česko založil Filip a Richard, dva kluci z Teplic, v létě roku 2021. Začali si všímat změn v krajině v okolí jejich obce. Rozhodli se, že by chtěli pomoct a přispět svým dílem k zelenější budoucnosti. Sázíme Česko spojuje lidi, firmy a přírodu. Jednoduše a na pár kliknutí.




Co děláme?

Pro lidi:

  • Vysazujeme stromy. Dáváme lidem možnost, jak se jednoduše zapojit a pomoct české přírodě. Pár kliknutí a strom je zasazený!

  • Edukujeme veřejnost. Náš zásah na sociální sítích se snažíme využít ve prospěch edukace lidí o přírodě, ekologii a udržitelnosti. Věříme totiž, že každý malý krůček, který jednotlivec udělá, se počítá.

  • Pořádáme výsadbové akce. Ty, kteří si s námi chtějí ušpinit ruce od hlíny, rádi zapojíme do výsadeb i fyzicky. Každý zájemce se může registrovat tady.

Pro firmy:

  • Spojujeme přírodu s byznysem. Snažíme se, aby pomoc přírodě byla běžnou součástí nákupního procesu na eshopech. Díky našemu doplňku může zákazník podpořit výsadbu stromu na jedno kliknutí z nákupního košíku svého oblíbeného obchodu.

  • CSR aktivity. Věříme, že společenská odpovědnost firem není jen planá fráze, která by měla skončit u fotky vedení se sazenicí stromu ve výroční zprávě. Firmám nabízíme smysluplné řešení s reálným dopadem, jak offsetovat své aktivity.

Kolik stromů už jsme zasadili? 🌲

To se mění každou minutou! Aktuální číslo vždy najdete tady: **https://sazimecesko.cz/#sin-slavy**


Kdo za tím stojí?


Filip Richard



Na čem si zakládáme?

Abychom problematiku co nejvíce přiblížili lidem, snažíme se ji komunikovat přímočaře. Klíčem k tomu nám je:

  • Jednoduchost. Jak přesvědčit co nejvíce lidí, aby se zapojili do pomoci přírodě? Stačí jim dokázat, že pro to nemusí kupovat montérky a rýč. Pár kliknutí a je to.

  • Srozumitelnost. Klimatická změna, enviromentální úzkost nebo globální oteplování. V posledních letech je ve veřejném prostoru skloňováno hodně odborných pojmů. Ne každý Čech však dokáže vysvětlit, co přesně za nimi stojí. Snažíme se proto problematiku a naše aktivity komunikovat co nejsrozumitelněji, lidsky a prakticky.

  • Konkrétní pomoc. Lidé přesně víc, na co přispívají. 1 strom si zkrátka dokáže představit každý. Na webu zároveň transparentně uvádíme, kam částka za výsadbu jednoho stomu putuje.

  • Lokálnost. Mexiko, Etiopie nebo Filipíny - to jsou země, kde můžete přes spoustu projektů podpořit výsadbu stromů. Nelíbilo se nám, že vysazený strom za naše peníze člověk nikdy nespatří na vlastní oči a neví, kam jeho příspěvek přesně putuje. A proto sázíme u nás doma, tady v ČR. Na místo výsadby si můžete klidně zajet a přesvědčit se na vlastní oči.

Proč potřebujeme stromy v krajině?

  • Stromy čistí vzduch okolo nás. Absorbují CO2 a vydávají nám životu důležitý kyslík.

  • Zlepšují kvalitu vody. Stromy zpomalují tok dešťové vody a zároveň ji přefiltrovávají.

  • Les je domovem pro divokou zvěř, stovky druhů rostlin a je domovem i pro nás samotné. Přítomnost stromů v našem okolí zlepšuje naše duševní zdraví.

  • Stromy snižují teplotu svého okolí díky stínu, který vytváří a evaporaci vody skrz své listy.

  • Fungují jako zvuková bariéra. Dokáží odhlučnit.

  • Přitahují déšť, jsou největším bojovníkem proti suchu.





Časté otázky a odpovědi

Kde sázíte stromy?

Ani v Etiopii, ani na Filipínách, ale tady u nás v Česku. První výsadba proběhla zde a budeme pokračovat na dalších místech po celé republice.


Podle jakých kritérií vybíráte pozemky k výsadbě?

Nejdůležitější je, aby stromy zapadly do krajiny. V potaz je třeba brát nadmořskou výšku, vlivy počasí, zadržování vody v krajině a další faktory. O tom, zda je pozemek vhodný k výsadbě a jaké druhy stromů jsou pro dané místo ideální rozhoduje vždy krajinný architekt, se kterým spolupracujeme.


Jak dlouho trvá než les vyroste?

Stromy rostou do obvyklé výšky (3-10m) 15-30 let. Celý cyklus lesa, tedy jeho životnost, se počítá na 100 let - v ČR je ale aktuálně nižší. I díky správné výsadbě a péči můžeme tuto délku prodlužovat.


Kdy se sází stromy?

Výsadba probíhá vždy na jaře a podzim. V těchto ročních období jsou optimální podmínky, protože je v půdě dostatek vody - stromy díky tomu získají nejvíce živin.


Jaké stromy sázíte?

Rozhodně ne monokultury náchylné na kůrovce a další pohromy. Sázíme různé druhy stromů s důrazem na přirozenou biodiverzitu. ****Výběr druhu sazenice vždy záleží na lokalitě, ve které výsadba probíhá, a je konzultován s odborníkem.


Kdo stromy sází? Můžou se lidé zapojit?

Sázeče stromů si zajišťuje majitel pozemku sám a cena práce je zahrnuta v ceně stromu, tedy v 69 Kč, za které je u nás strom možné podpořit. Majitele také zkontaktujeme s dobrovolníky, kteří se k nám hlásí, pokud má zájem.

55 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page